Vinarije

Vinarija Rnjak: Arome Južnog Banata

20.02.2019.
Vinarije
20.02.2019.
Vinarija Rnjak: Arome Južnog Banata
Vinarija Rnjak: Arome Južnog Banata

Selo Gudurica kod Vršca je 2014-te godine dobilo vinariju koja polako ali sigurno osvaja srca srpskih konzumenata vina. Reč je o vinariji Rnjak koja se smestila u selu Gudurica u Južnobanatskom vinskom rejonu.

vinarija rnjak ambijent vinarije

Vinarija se nalazi u predivnom ambijentu stare švapske kuće koja u sebi krije pravu istoriju. Predstavlja pravi muzej etnologije i tradicionalne arhitekture.

Porodica Rnjak svoje korene vuče iz Benkovca u Dalmaciji, a preko Beograda ih je njihov san o vinu i vinogradarstvu doveo do ovog prelepog predela vršačkog vinograda.

I tako, Ljiljana i Miro Rnjak su 2014-te godine došli u posed 6.5 hektara vinograda koji je smešten u selu pored Gudurice, u Velikom Središtu.
 

vinarija rnjak istorijski zid vinarije

Vinogradi

U vinogradima se gaje sorte grožđa Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Hamburg, Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon. Vinova loza datira prosečno iz 2005-te godine i može se reći da je trenutno u punoj snazi. 

Vinogradi se svake godine obnavljaju, dok je rod posebno kontrolisan i šest do sedam tona grožđa po hektaru je optimalna proizvodnja zarad postizanja maksimalnih rezultata.
 

vinarija rnjak vinogradi

Crvena vina odležavaju u baricima od srpskog hrasta, dok bela i rose u inoksnim posudama.

vinarija rnjak odležavanje vina u podrumu

vinarija rnjak proizvodnja belih vina

Ono što je karakteristično za ovu vinariju jeste da je još uvek u fazi nastajanja i još uvek se mnogo radi na njenom razvoju i unapređenju.

U narednom periodu planirana je izgradnja pre svega funkcionalne ali i estetski utemeljene degustacione sale kapaciteta do 50 mesta, gde će ljubitelji vina imati priliku da probaju Rnjak vina. Kroz najviše godinu dana, ova vinarija će biti u prilici da da značajan doprinos vinskom turizmu u Srbiji. Beograd je sasvim dovoljno blizu kako biste došli do ove vinarije ali i dovoljno daleko kako biste pobegli od gradske vreve. 
 

vinarija rnjak degustacija

Dok čekamo novitete iz vinarije Rnjak, uživajmo u njihovim odličnim vinima!

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

16.
Jan.
Vinarije
Na prelepim obroncima osunčane i blagorodne Župe u malom seocetu Šljivovo, nalazi se vinarija sa autentičnim vinom koje je prava slika vinske regije i...