Dešavanja

Lodovico Antinori: Ikona italijanskih vina

17.09.2018.
Dešavanja
17.09.2018.
Lodovico Antinori: Ikona italijanskih vina
Lodovico Antinori: Ikona italijanskih vina

Ukoliko ste ljubitelji italijanskih vina, sigurno Vam ime Marchese Lodovico Antinori daje asocijaciju na vrhunska toskanska vina. I u pravu ste. Biserno Insoglio, Biserno, Lodovico i Il Pino di Biserno su vina poznate vinarije Tenuta di Biserno iz Toskane.

Ove nedelje imamo čast da ugostimo osnivača ove vinarije u našoj vinoteci i degustiramo njegova vina. Stoga smo odlučili da ovu nedelju posvetimo Nedelji Tenuta di Biserno i upoznamo Vas sa vrhunskim vinima i pričom koja stoji iza njih.

lodovico-biserno

Priča o vinariji počinje još 1995. godine kada je Lodovico Antinori tražio pogodno zemljište za proširenje Ornellaia vinarije. Ono što je video mnogo ga je uzbudilo, ali je shvatio da su se geologija i geografija znatno razlikovale od zemljišta Ornellaia-e. Zemljište je bilo mnogo brdovitije i sa više kamenja, stoga je odlučio da na tom mestu pokrene odvojen projekat. I tako je nastao posed na kojem su danas zasađeni Tenuta di Biserno vinogradi.
 
Lodovico je 2002. godine prodao Ornellaia-u Robertu Mondavi-u i stupio u tehnički odnos sa svojim bratom Marchese Pierom Antinori i vlasnikom zemljišta Umbertom Mannoni. Odlučili su da zajedno udahnu život u moguće uspešno Biserno zemljište.
 
Tenuta di Biserno vinogradi su zasađeni između 2001. i 2005. godine i prevazišli su sva očekivanja i postali su projekat koji će u istoriji definitivno ostaviti svoj trag.
 
Tenuta di Biserno poseduje 49 hektara zemljišta i nalazi se u Alta Maremma, na obali u zapadnoj Toskani između brda Bibbona. Smeštena je na zaista posebnom mestu gde se graniči sa istorijskim selom Bolgheri i uživa u prelepom pogledu prema Tirenskom moru.
Odmah na granici se nalazi vinograd Bellaria, u prevodu prelep vazduh, sa severnim položajem koji se nalazi u Biserno vinogradu i južnim položajem u okviru Bolgerija. Na ovom neverovatnom mestu, nalazi se poznati vinograd Lodovico, sa 6 hektara spektakularnog teroira u sklopu Biserna te se sa razlogom smatra najlepšim vinogradom u tom području.
 

biserno-vinogradi

Tlo se sastoji od onog što se naziva Bolgheri konglomerat - mešavina mineralima bogatog aluvijalnog tla, aktivnog krečnjaka i okruglog šljunka koji pružaju drenažu. Nešto netipično za Bolgeri, tu se nalaze i džepovi gline koja je izuzetno važna za gajenje vinove loze. Zbog zemljišta, Lodovico je zasadio isključivo sorte Bordoa. Većinu zasada čine Cabernet Franc, Merlot a zatim Cabernet Sauvignon i iznenađujuće velike količine sorte Petit Verdot. 
 
Zahvaljujući raznovrsnosti tla, velikoj gustini, morskim sedimentima i glini na dobro zaklonjenim severozapadnim padinama, stvaraju se idealni uslovi za uzgoj sorte Merlot. S druge strane, uzvišenije tlo sa šljunkom i slobodnim odvodnjavanjem predstavlja idealne uslove za Cabernet Franc.
 
Tlo je očigledno veoma bitan faktor ali takođe i mikroklimatski uslovi i osvetljenost, za koju je zaslužna blizina Tirenskog mora, koje ima efekat ogledala. Biserno vinograd uživa odlično osvetljenje i prednosti laganog vetra koji hladi uz savršenu izloženost suncu.
Vinogradi su zasađeni sa 6.500 vinove loze po hektaru a prinos je ograničen na 1 kilogram po lozi, odnosno jedna boca po lozi.

Sve gore navedeno utiče na to da vina budu vrhunskog kvaliteta, a u svakom sledećem članku ćemo Vas detaljno upoznati sa svim vinima Tenuta di Biserno vinarije.

Informacije i slike preuzete od vinarije Tenuta di Biserno.

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Apr.
Dešavanja
“Postoji taj trenutak kada se otkrije duh Pola Rodžera. Neko može pomisliti da poznaje šampanjac, a opet, tog dana, zaista ga otkriva.”
14.
Feb.
Dešavanja
Svima dobro poznati današnji datum 14. Februar, kod nekih proslavljan kao krsna slava Sveti Trifun, kod drugih kao Dan zaljubljenih a kod vinara kao...
19.
May.
Dešavanja
18. aprila  održali smo dugo najavljivanu degustaciju vina iz Bordoa sa berbom iz 2020. godine. Degustacija je na jednom mestu okupila veliki broj uživa...
22.
Sep.
Dešavanja
Prethodna dva dana imali smo čast da ugostimo jednog od velikana španske proizvodnje vina, Pablo Alvareza Meskiriz.
08.
Oct.
Dešavanja
Tradicionalno i ove godine obeležavamo Dane Prokupca!
06.
Mar.
Dešavanja
Ultimativno i ekskluzivno vinsko iskustvo u srcu Beograda!   
24.
Dec.
Dešavanja
Zajedno sa Belvedere Vodkom pripremili smo za Vas odličnu ponudu!
16.
Nov.
Dešavanja
Kao i svake godine trećeg četvrtka u novembru, obeležili smo Beaujolais Nouveau (Božole Nuvo). U radnji smo organizovali degustaciju mladih francuskih vina, ...
12.
Nov.
Dešavanja
Poznati hedonisti i uživaoci vina, Francuzi, uspeli su da sa celim svetom podele iščekivanje mladog vina, Beaujolais Nuovo (Božole Nuvo).