Ornellaia
Ornellaia

Ornellaia

2011
Šifra artikla: 10702085 2011
Barkod: 133
Šifra proizvođača: 14187
Crveno vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorti Cabernet Sauvignon 51%, Merlot 32%, Cabernet Franc 11% i Petit Verdot 6%, poseduje mladalački rubin crvenu boju
Proveri dostupnost
  • NSZ
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
Crveno vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorti Cabernet Sauvignon 51%, Merlot 32%, Cabernet Franc 11% i Petit Verdot 6%, poseduje mladalački rubin crvenu boju. Oduševiće Vas bogate voćne arome potpuno zrelog voća koje su istovremeno hrskave i živahne. U pozadini ćete osetiti delikatne nagoveštaje balzamika i tosta. Na nepcu ćete osetiti moćnu koncentraciju aroma, tanina i masivnih ali svilenih i sjajnih koji dozvoljavaju vinu da potpuno napuni usta bez osećaja težine. U samoj završnici koja je skoro beskrajna, osetićete ukusne opore arome sa začinjenim i hrskavim notama, nakon kojih ćete zasigurno poželeti još.
Nakon znatno odložene 2010. berbe, 2011. je označena kao veoma topla sa suvim vremenom koje je donelo berbu ranije nego inače. Kišovita zima je praćena toplijim prolećem nego što je normalno, što je u 10 dana dovelo do početka rasta vinove loze. Vegetacija je bila izuzetno brza i kako iskustvo pokazuje, predstavlja veoma dobar znak za odličnu berbu. Nakon tog perioda, rast je ponovo usporio zbog hladnijih uslova u junu i julu. Kiša je stigla u pravo vreme: nakon cvetanja i tokom zrenja, što je pogodovalo optimalnom razvoju grozda. Porast toplote krajem avgusta je dodatno podstakao proces zrenja, što je dovelo do početka berbe u poslednjoj nedelji avgusta. Vreme u septembru je bilo sunčano i bez kiše sa savršenim uslovima za dobijanje koncentrisanog grožđa sa idealnim balansom između zrelih tanina, hrskave kiseline i bogatih, zrelih aroma. Berba je okončana u poslednjim danima septembra. Berba je obavljena ručno u kutije od 15 kg, nakon čega je grožđe sortirano na duplom stolu, pre i posle uklanjanja peteljki, te na kraju lagano zgnječno. Svaka sorta i parcela su vinificirane odvojeno. Alkoholna fermentacija je obavljena u inoksu na temperaturama između 26 i 30 stepeni dve nedelje, nakon čega je sledila maceracija oko 10-15 dana na pokožici. Malolaktička fermentacija je počela u hrastovim buradima (70% novi i 30% stari). Vino je ostavljeno u podrumima sa kontrolisanom temperaturom narednih 18 meseci. Skupljeno je nakon prvih 12 meseci i premešteno u bačve još 6 meseci. Nakon punjenja, odležalo je dodatnih 12 meseci pre puštanja na tržište.

Nagrade: Wine Advocate - 94 pts; Wine Spectator - 96 pts; James Suckling - 96 pts
Godišnja proizvodnja: 140.000 boca
Veličina vinograda: 97 ha

Karakteristika Vrednost
Kategorija Italija
Zemlja porekla Italija
Mesto Bolgheri
Boja Crveno vino
Sorta Cabernet Sauvignon
Berba 2011
Regija Tuscany
Odležavanje Barik
Vinarije Ornellaia
Organic Ne
Period odležavanja 18 meseci
Alkohol 14,5%
°C služenja 15-17°C
Tip vina Suvo
Količina šećera u gr 1.7
Način proizvodnje Malolakticka fermentacija
Preporuka dekant. Da
Vrsta zemljišta Aluvijalno, Vulkansko
Ambalaža 0.75 l
Savršena kombinacija uz specijalitete od jagnjetine i crvenog mesa, kao i uz jela sa sosevima od gljiva.
Trenutno nema komentara