Vinarije

Vinarija Jokić: Vina u harmoniji sa prirodom!

28.03.2019.
Vinarije
28.03.2019.
Vinarija Jokić: Vina u harmoniji sa prirodom!
Vinarija Jokić: Vina u harmoniji sa prirodom!

Negde između prelepog Jadranskog mora i planine Velebit, u srcu Ravnih kotara, nalazi se jedinstvena porodična vinarija Jokić koja se bavi proizvodnjom organskih vina.
 

vinarija jokić dalmacija organska proizvodnja vina

Svoje korene vinarija Jokić vuče još iz davne 1906. godine, počevši od jednog čoveka, Aćima Jokića, koji je prvi uvideo nesumnjiv potencijal ovog podneblja za uzgajanje veoma kvalitetnog grožđa. Međutim, neko vreme ovaj vinarski dragulj je dremao i čekao svog prirodnog naslednika koji bi starim vinogradima udahnuo novi život.

Novi period vinarije počinje pre deset godina, tačnije 2019. godine kada je završeno kompletno renoviranje vinograda sa akcentom na organski pristup proizvodnji. Ono što je posebno obeležilo ovo poglavlje, jeste obiman rad Duška Jokića i direktora proizvodnje Dragane Šulentić, koji su marljivo radili na preobražaju celokupne vinarije koja ide u korak sa najvišim svetskim standardima. 
 

vinarija jokić hrvatska vina organska proizvodnja

Kako bi proizvodnja dosegla jedan zavidan nivo sa najboljom tehnologijom, angažovani su najbolji stručnjaci u svojim oblastima.

Područje Severne Dalmacije, tačnije Lišane Tinjske, gde su smešteni vinogradi vinarije Jokić, odlikuje idealna mikro-klima i izrazito plodno zemljište neophodno za uzgajanje grožđa visokog kvaliteta.
 

vinarija jokić organska proizvodnja vina

Organska proizvodnja

Organska, odnosno ekološka proizvodnja vina, podrazumeva pažljivo i kontrolisano tretiranje pre svega vinograda a nakon toga i vina kao završnog proizvoda. Vinograd se okopava i kultiviše ručno, što samim tim znači da je upotreba herbicida sasvim isključena. 
 
U procesu obrade vinograda ne koriste se veštačka već stajska đubriva, a ni vinova loza se takođe ne tretira pesticidima. U daljoj proizvodnji, u vinariji Jokić se upotrebljavaju isključivo enološka sredstva koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji samo toliko da bi se vina očuvala.
 
Ovaj zajednički poduhvat celokupne porodice Jokić, uz stalnu saradnju najcenjenijih enologa regije, iznedrio je vina Pošip, Cuvee, Rosy Rose, Maraština, Muškat Žuti i Chardonnay koje krasi bogat i zavodljiv ukus ispunjen njihovom neverovatnom strašću prema proizvodnji kvalitetnih vina koja su priznata na mnogobrojnim takmičenjima.
 

vinarija jokić nagrade za vino
 
 
U vinima Jokić možete uživati i kod nas:
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

03.
Dec.
Vinarije
Priča o Korta Katarini počinje ne tako davne 2001. godine kada su Lee i Penny Anderson, oboje Amerikanci, zajedno sa neprofitnom organizacijom "St. Davi...