Vinarije
18.02.2020.

Vino Budimir: Dragulj župskog vinogorja

Porodična vinarija Vino Budimir nalazi se u jednom od najstarijih vinarskih regiona na Balkanu – Župi. Proizvodnja vinarije se oslanja na znanje i iskustvo deda Budimira Zdravkovića - Bude, koji iza sebe ima 70 berbi u vinogradima starim više od sto godina, gde se uzgajaju lokalne sorte Tamjanika i Prokupac, koje su u fokusu proizvodnje vinarije.

 

Kako je sve počelo

Vinarija je izgrađena u delu grada Veliko Borje, kako se nekada nazivalo tradicionalno vinsko naselje – “Poljana”, u kojem su i bili stari podrumi porodice. Ono što je interesantno je da u podrumu postoji dokument kojim je njihov predak odlikovan od Knjaza Milana Obrenovića. Diplomom je nagrađen jer je donosio vino iz svog porodičnog doma kako bi se vojska pričestila pred Svetog Nikolu 1878. godine, pre odlučujuće bitke za proboj Jankove klisure. Ovu godinu sa ponosom navode kao početak vinske tradicije Vinarije Budimir. Sadašnja vinarija je završena 2006. godine. Uz veliku pomoć deda Budimira osavremenjena je proizvodnja vina i ispisane su nove stranice istorije ovog vinskog podneblja.

budimir-vinarija

Vinarija

Proizvodnja je napravljena sa maksimalnim kapacitetom od 500.000 l. Ključ vinarske filozofije počiva na kompromisu tradicionalnog župskog vinarstva zahvaljujući deda Budi, po kome vinarija i nosi ime Budimir, kao i savremenih vinarskih trendova za koje je zadužen tim stranih konsultanata koji rade za brojne vrhunske vinarije širom sveta. Osnova proizvodnje vina je primena duge fermentacije uz minimalnu doradu, zatim upotreba starih hrastovih buradi i bačvi od srpskog i francuskog hrasta, a sve u cilju očuvanja delikatne i karakteristične arome vina. Kombinovanjem nege vina u buradima  225 l i 500l  i dugim sazrevanjem u bačvama od 3000 l i 5000 l.

budimir-tankovi

budimir-bačve

Vinograd

Struktura zemljišta u ovom regionu je veoma kompleksna, ali najzastupljenija su zemljišta bogata glinom i krečnjakom. Ova zemljišta sadrže različite minerale koji stvaraju mogućnost zadržavanja vode čime loze bivaju snabdevene svim potrebnim nutrijentima. Najstariji porodični vinogradi se nalaze na 300 metara nadmorske visine na brdu Gubovac, iznad manastira Drenča. U planu je proširenje vinograda u bliskoj budućnosti drugim sortama kojima će to zemljište najviše prijati. Poštujući tradiciju opredelili su se za gajenje autohtone sorte Tamjanika i Prokupac, a pored njih i loze Rajnskog Rieslinga. Takođe, u cilju pospešivanja privrede regiona, u kooperaciji se gaje i međunarodne sorte kao što su Merlot, Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc.

budimir-vinograd

vinogradi-budimir

U vinariji Budimir čvrsto veruju da su čistoća i izražajnost njihovih vina u punoj harmoniji sa lepotom i čuvenom jedinstvenošću župske zemlje. To su prepoznali i mnogi stručnjaci iz vinskog sveta, poput Roberta Parkera, koji su dodelili vinima Budimir mnogobrojne nagrade i potvrdili kvalitet Budimir vina.

vina-budimir

Vina Budimir možete kupiti i kod nas:

 

 

 

Story shop

Srbija 10101130 2015
Grožđe birano za Tamjaniku Veru sakupljeno je samo iz najboljih blokova vinograda
1.520,00 RSD
Srbija 10102094 2009
Crveno vino stvoreno odabirom kvalitetnog grožđa autohtone srpske sorte Prokupac 60% i ...
3.445,00 RSD
Srbija 10101133 2016
Vrhunsko belo vino, stvoreno od sorti Tamjanika 40%, Chardonnay 30% i Sauvignon Blanc 3...
940,00 RSD
Srbija 10102267 2010
Vrhunsko crveno vino, stvoreno od srpske autohtone sorte Prokupac, poseduje intenzivnu rub...
965,00 RSD
Srbija 10102201 2009
Crveno vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorti Prokupac 30%, Merlot 30%, C...
1.145,00 RSD

Ostavi komentar