Vinarije

Manastir Tvrdoš: Spoj tradicije i tehnologije

30.10.2019.
Vinarije
30.10.2019.
Manastir Tvrdoš: Spoj tradicije i tehnologije
Manastir Tvrdoš: Spoj tradicije i tehnologije

Podignut na stenama mesta Tvrdoša, kraj desne obale reke Trebišnjice na četiri kilometra zapadno od Trebinja, manastir Tvrdoš je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice.

manastir tvrdoš

Kroz istoriju

Poznat je kao Trebinjski manastir sa poreklom iz srednjeg veka koji je osnovao Sv. car Konstantin i njegova majka Jelena. Pošto je bio srušen i zapušten, postao je zadužbina srpskog kralja Milutina, krajem 13. i početkom 14. veka. Temeljnu obnovu ovog manastira, izvršio je mitropolit Trebinjski Visarion I 1509. godine.

manastir tvrdoš

Podneblje

Karakteristike podneblja u kojem se nalaze vinogradi manastira, su vrelo leto i blage zime sa izrazitom submediteranskom klimom i kamenitim tlom, natopljenim plodnim zemljištem. Svi ovi faktori stvaraju idealne uslove za proizvodnju vina.

manastir tvrdoš zasadi vinove loze

Pored dve sorte koje se gaje vekovima u ovim predelima, Vranac i Žilavka, zasađene su i sorte grožđa Chardonnay, Merlot, Cabernet i Syrah. Stari zasadi Vranca smešteni su na 70 hektara površine pored kojih se nalazi čak 60 hektara mladih vinograda smeštenih u Popovom polju. Upravo taj spoj autohtonog i internacionalnog, tradicionalnog i modernog, vinima Tvrdoš daje dodatni kvalitet i prepoznatljivost na tržištu.

manastir tvrdoš vinogradi

Podrumi Manastira Tvrdoš

Još u starim epskim pesmama se pominju manastir Tvrdoš i njegovi podrumi, odnosno manastirske izbe ispunjene vinom. Međutim, monasi manastira su pre desetak godina započeli novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu u našem regionu.

manastir tvrdoš podrumi vina

Danas, manastir Tvrdoš ima dva podruma. U starom kamenom podrumu iz 15. veka u stoletnim hrastovim bačvama sazreva Vranac, a samo desetak metara dalje uz samu reku Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsavremenijom tehnologijom.

Moderna tehnološka rešenja u manastiru Tvrdoš, uključuju i gravitacioni transport vina tokom procesa prerade, koji je omogućen zahvaljujući visinskim razlikama između različitih nivoa vina.

manastir tvrdoš odležavanje vina

O kvalitetu vina manastira Tvrdoš, svedoče i mnogobrojne nagrade koje je podrum osvojio kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima. Jedna od istaknutijih nagrada jesu dve bronzane i jedna zlatna medalja 2018. godine na takmičenju u Londonu koje svake godine organizuje najprestižniji i najeminentniji časopis na svetu - Dekanter.

Ovaj veliki uspeh je samo još jedna potvrda kontinuiranog vrhunskog kvaliteta vina manastira Tvrdoš, koji ovu vinariju svrstavaju u red najuspešnijih i najpoznatijih u regionu.

 

U vinima Manastira Tvrdoš možete uživati i kod nas:

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
BIH 11202018 2016
Autentičan izraz hercegovačkog vranca i simbol istorije i tradicije Podruma manastira T...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.325,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

17.
Oct.
Vinarije
Porodica Maurer se već četiri generacija bavi proizvodnjom vina.