Vinarije

Vinarija Maurer: Očuvanje autohtonih sorti

17.10.2019.
Vinarije
17.10.2019.
Vinarija Maurer: Očuvanje autohtonih sorti
Vinarija Maurer: Očuvanje autohtonih sorti

Porodica Maurer se već četiri generacija bavi proizvodnjom vina. Maurer Oskar poseduje ukupno 16 hektara zemljišta, od kojih se 6 hektara nalazi u vinskom regionu Subotica, a 10 hektara u Sremu na planinama Fruške Gore.

Subotička vinska regija se nalazi u Vojvodini (Srbija) južno od mađarsko-srpske granice. Mnogi od vinskih sorti koje vinarija Maurer gaji su autohtone i stare više od sto godina. Sremska zelenika i Bakator su zasađeni 1909. godine, Kövidinka (Slankamenka) 1925. i 1941. godine. Plantaža Kadarka je jedna od najstarijih u svetu te vrste, budući da je zasađena davne 1880. godine. Vinogradi se obrađuju sa konjskom i ljudskom snagom.
Suština vinskog regiona u Sremu su planine, tj. Fruska Gora. To je formacija stara više miliona godina sastavljena od vulkanskih i sedimentnih kamenja. Njegova klima je submediteranska i kontinentalna. Dunav teče skoro 70 km duž podnožja planine, a vinogradi našeg rizlinga nalaze se na samo 50 metara od reke Dunava. Blizina Dunava čini klimu povoljnim i terroir jedinstvenim, što je u velikom delu povezano i sa geološkim sastavom zemljišta.

Vinarija Maurer teži ka najvišem stepenu prirodnosti u proizvodnji grožđa i vinarstva. Fermentacija se vrši spontano bez upotrebe aditiva. Većina vina su bez kvasca i sazrevaju u buradima od hrasta. Neka od vina su nefiltrirana i bez dodatka sumpora.
Kao rezultat njihovog rada, uzeli su na vinskim takmičenjima brojne nagrade, tabor njihovih potrošača je u stalnom porastu, a prisustvo su ostvarili u mnogim kvalitetnim restoranima i vinotekama u Mađarskoj (Budimpešta), Srbiji (Beograd), Švedskoj ( Stokholm), Danskoj (Kopenhagen), Velikoj Britaniji (London), Holandiji (Amsterdam), na Tajlandu i u SAD-u. Vina iz vinarije Maurer su prisutna u “Michelin star” restoranima po celom svetu.

Reference:
USA (À Côté – Oakland, Del Popolo - San Francisco, Spinster Sisters – Santa Rosa, Kafana - New York , Compline – Napa); UK (Marcus Wareing, Carter's Of Moseley, Timberyard); Taiwan (Gaggan); Copenhagen (Noma); Budapest (Onyx); Beograd (Homa, Langousta, Bela reka)."

U Maurer autohtonim i prirodnim vinima možete uživati i kod nas: 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

24.
Sep.
Vinarije
Vinarium je mlada vinarija nastala 2009. godine, bazirana na dugogodišnjoj tradiciji gajenja vinove loze porodice Radošević, koja udružena sa p...