Vinarije

Bikicki: Svet prirodnih vina

09.05.2019.
Vinarije
09.05.2019.
Bikicki: Svet prirodnih vina
Bikicki: Svet prirodnih vina

Proizvodnja organskih vina ne predstavlja više novitet ni u Srbiji, pa stoga se sve više vinara odlučuje da polako uvodi organski način proizvodnje vina.

Ali šta je to organski način proizvodnje vina sigurno se pitate. U čemu je razlika između organskog i "normalnog" načina proizvodnje?
 

organska proizvodnja vina u svetu i kod nas

Vrlo je jednostavno, organska vina se proizvode od organski uzgojenog grožđa, što znači da osoba koja je zadužena za vinograd mora da primeni potpuno drugi set mera i postupaka za održavanje vinove loze i grožđa.

Međutim, organski takođe ne znači da vino u sebi ne sadrži aditive.
Postoji spisak aditiva uključujući stvari kao što su kvasac, belanci i životinjski enzimi koji su dozvoljeni u proizvodnji organskih vina. To što vino nosi oznaku "organsko" ne znači nužno i da je vegansko.

S druge strane u normalnoj, odnosno neorganskoj proizvodnji vina dozvoljeno je korišćenje hemikalija kao što su herbicidi i fungicidi u vinogradima i drugi aditivi poput sumpora u vinu. 

Međutim, vino proizvedeno na ovaj način ne znači da je manje "zdravije" od prirodnih organskih vina, na vama je da izaberete za koji način proizvodnje i brend ćete se radije opredeliti.

Organska proizvodnja vina u Srbiji

Kada govorimo o prirodnim vinima Srbije, prva asocijacija koja svima padne napamet jesu prirodna vina vinarije Bikicki iz Banoštora u Sremskom rejonu. Banoštor važi za verovatno najvinarskije selo u Srbiji sa oko 800 stanovnika, 10 vinarija i 250 hektara vinograda.

Vinogradi Bikicki su smešteni na dve padine koje dodiruju nacionalni park Fruška gora na 140-220 metara nadmorske visine, sa pogledom na prelepi plavi Dunav.

vinarija bikicki vinogradi i proizvodnja vina

Zahvaljujući reci, dobijaju drugo sunce koje sa svojih 200-240 sunčanih dana godišnje, zimi greje vinograde a neprestani povetarac ih rashlađuje tokom vrućih leta.

Ono što je sjajno jeste da grožđe ranije sazreva i nakuplja više šećera nego u drugim predelima i omogućava proizvodnju punih i ekstraktivnih vina. Blizina lokalnog potoka donosi pojavu plemenite plesni Botritys Cinerea, uz čiju pomoć dobijaju dezertno vino Makana berući grožđe tokom kasne jeseni. 

vinarija bikicki i vinogradi

Odležavanje vina

U podrumu se fermentacija odvija isključivo na autohtonim kvascima, bez dodavanja enoloških sredstava, nakon čega vina odležavaju u drvenim sudovima od 225 i 500 litara. Većina belih vina proizvedena je postupkom maceracije od 5 do 8 dana, sa ciljem da se u prvi plan stavi teroar i istakne njihovo poreklo.

 

U prirodnim vinima Bikicki možete uživati i kod nas:

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Nov.
Vinarije
U mestu Mala Remeta, nadomak poznate banje Vrdnik, nalazi se vinarija Deurić, smeštena na prelepom prostranstvu južnih padina Fruške gore.