Vinarije

Vinarija Veličković: Biser Šumadije

04.04.2019.
Vinarije
04.04.2019.
Vinarija Veličković: Biser Šumadije
Vinarija Veličković: Biser Šumadije

U malom selu Banja, u neposrednoj blizini grada Aranđelovca, nalaze se vinogradi i vinarija Veličković.

Vinogradi porodice Veličković su se nekada davno nalazili na teritoriji beogradskog naselja Medaković III, dok su vinograde u blizini Aranđelovca posadili 2013. godine.

vinarija veličković vinogradi

Višedecenijski prekid je dakle, prespojen nedavno, ali se ova porodica odlučila za kupovinu zemlje u verovatno najorganizovanijoj i najkompaktnijoj srpskoj vinskoj regiji - Šumadiji.
 

vinarija veličković zasadi vinove loze

Ono što je zaista pohvalno, jeste činjenica da se vinogradi neprestano šire. Postojeći skladan i funkcionalan objekat će ubrzo biti proširen, pa će ova mlada vinarija dobiti prostranu degustacionu salu i dovoljno mesta da svoje proizvodne kapacitete podigne na nivo prerade svega, što sa unapred zacrtanih deset do petnaest hektara stigne u podrum. U ovom trenutku - tokom inicijalne tri godine, obim proizvodnje je oko desetak hiljada boca.

vinarija veličković proizvodnja vina

Vinarija za sada proizvodi vina isključivo belih sorti grožđa. Crveni segment proizvodnje je još uvek na čekanju, pošto su crne sorte grožđa zasađene pre dve godine i nestrpljivo se očekuje prvi rod. Od belih sorti koje se već uveliko eksploatišu po najsavremenijim standardima proizvodnje, tu su Sauvignon Blanc, kao mudro odabrani stožer brenda Veličković - mudrost se ogleda u činjenici da je šumadijska zemlja zaista više nego zahvalna za gajenje ove sorte.

Pored toga, tradicionalni blokbaster svetskih vinoteka - Chardonnay, kao nešto što se naprosto mora imati i egzotični, ali izuzetno dopadljivi Muscat e Petits Grain, sjajni razbijač sortimentskog klišea.

Donekle klišeizirana vinska paleta se sebi može dopustiti isključivo ako ste sigurni u sebe i svoj teroar.
Samo kada znate da ćete dobiti nešto drugačije...Nešto bolje!
Vinogradi i vinarija Veličković su upravo taj slučaj.
 

vinarija veličković proizvodni pogon

Nakon prilično veliki uspeha vina na krajnje nezvaničnim blajnd testovima u konkurenciji vina od istih sorti, gde su se vina ove vinarije često izdvajala karakterom i kvalitetom, vinarija planira da se u narednom periodu posveti malo više slanju svojih proizvoda na inostrana takmičenja. Upravo na taj način će dobiti potvrdu svega onog što je dobila u okvirima esnafa. Uz to, planira se i opsežna, ali kulturna promotivna kampanja vina sa "granitnog polja". 

degustacija vina vinarije veličković

U kvalitet ovih vina se iz dana u dan uverava sve širi dijapazon publike, a sigurni smo da na ovu vinariju možemo ozbiljno računati u godinama koje su pred nama!

Živeli!
 

katarina veličković vinarija veličković

U vinima Veličković možete uživati i kod nas:

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

01.
Oct.
Vinarije
Ukoliko ste ljubitelji domaćih srpskih vina, ne postoji šansa da niste čuli za jedan od dragulja Fruške Gore, vinariju Kovačević.&nbs...