Ornellaia 1.5L
Ornellaia

Ornellaia 1.5L

2018
Šifra artikla: 10702234 2018
Barkod: 8032732226047
Šifra proizvođača: 14387
Ornellaia iz 2018
0,00 RSD
58.265,00 RSD
58.265,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
Proveri dostupnost
  • NSZ
0+ komada na lageru
Količina: 1 KOM
2
1
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
Ornellaia iz 2018. godine napravljeno je mešavinom sorti 51% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc i 2% Petit Verdot.

Sa uobičajeno dubokom rubin - crvenom bojom, Ornellaia 2018. odlikuje se živahnim i intenzivnim aromatičnim izrazom, prepoznatljivim obeležjem berbe. Crveno voće, note citrusa, nagoveštaj sladića i mediterana kombinuju se u njegov profil. Prvi ukus obavija i sve njegove komponente su dobro uravnotežene, tanini su gusti i svilenkaste teksture, ispunjavaju nepce elegancijom i preciznošću. Završna obrada podupreta je jasnim snažnim karakterom koji pojačava osećaj svežine i postojanosti.

Nakon nekoliko godina u kojima se činilo da je zima bila tek nešto više od uspomene, 2018. se vratila u normalu klimatskih uslova, sa temperaturama ispod nule omogućavajući lozi da započne svoj zaslužen zimski odmor. Proleće će ostati upamćeno kao jedno od najvlažnijih u istoriji, sa trostrukim sezonskim prosekom padavina i visokih temperatura u Aprilu. Uprkos kasnom bujanju, vremenski uslovi i brzi rast omogućili su da loza sustigne i procveta nedelju dana ranije nego što se predviđalo. Za ceo mesec Maj i- u manjoj meri - u Junu su padavine ostale iznad proseka i tek u Julu nastao je predah, sa toplim i suvim mesecom.
Sazrevanje grožđa se odigralo između 22. i 25. Jula, a Avgustu je bio vruć kao i prethodna godina, ali nešto vlažnija. Šećeri i kiselost razvijali su se polako, dok su bobice rasle na veće dimenzije zahvaljujući visokom nivou vode prisutne u zemljištu.
Septembar je bio topao i suv. Temperature su bile više od sezonskog proseka, ali hladnije noći omogućile su vinovoj lozi da se oporave i sačuvaju arome i kiselost. Berba crvenog grožđa započela je 31. Avgusta Merlotom, a završila se 8. Oktobra god kasnije sazrevajućih sorti.

Grozdi su ručno ubrani u sanduke od 15 kg, a zatim su ručno birani na dvostrukom stolu za sortiranje, pre i nakon destemminga i na kraju meko smrvljen. U 2016. godini pored ručnog izbora uvedeno je i optičko sortiranje, u cilju daljeg povećanja kvaliteta selekcije. Svaka sorta grožđa i jedan vinogradarski blok vinifikovani su odvojeno. Fermentacija se odvijala u rezervoarima od nerđajućeg čelika i betona na temperaturama između 26 i 30 ° C tokom jedne nedelje, nakon čega sledi maceracija oko 15 dana, ukupno vreme u bačvi od oko tri nedelje. Malolaktički fermentacija se odvijala uglavnom u hrastovim bačvama, 70% novih i 30% jednom korišćenih. Vino je tada ostalo u bariku, u Ornellaia-inim podrumima sa kontrolisanom temperaturom oko 18 meseci. Posle prvih 12 meseci sazrevanja, vino je sastavljeno, a zatim vraćeno u barike na dodatnih 6 meseci. Nakon flaširanja vino je dalje odležalo 12 meseci pre puštanja.

Grožđe je ručno ubrano u gajbice od 15 kg, a zatim su ručno birani na dvostrukom stolu za sortiranje, pre i nakon odvajanja bobica od peteljki i na kraju meko zgnječen. U 2016. godini pored ručnog izbora uvedeno je i optičko sortiranje, u cilju daljeg povećanja kvaliteta selekcije. Svaka sorta grožđa i jedan vinogradarski blok vinifikovani su odvojeno.

Fermentacija se odvijala u rezervoarima od nerđajućeg čelika i betona na temperaturama između 26 i 30 °C tokom jedne nedelje, nakon čega sledi maceracija oko 15 dana, ukupno vreme u bačvi od oko tri nedelje. Malolaktička fermentacija se odvijala uglavnom u hrastovim bačvama, 70% novih i 30% jednom korišćenih. Vino je tada ostalo u bariku, u Ornella-inim podrumima sa kontrolisanom temperaturom oko 18 meseci. Prvo sazrevanje se odvija nakon 12 meseci sazrevanja, vina je sastavljeno, a zatim vraćeno u bariku na dodatnih 6 meseci. Nakon flaširanja vino je dodatno odležalo 12 meseci pre puštanja.

Nagrade: 96/100 points.
Veličina vinograda: 97ha.
Karakteristika Vrednost
Kategorija Italija
Zemlja porekla Italija
Mesto Bolgheri
Boja Crveno vino
Sorta Merlot
Berba 2018
Regija Toskana (Tuscany)
Odležavanje Barik
Vinarije Ornellaia
Organic Ne
Period odležavanja 18 meseci
Alkohol 14,5%
°C služenja 16-18°C
Kiselost 4,7
Tip vina Suvo
Količina šećera u gr 1,2
Način proizvodnje Malolaktička fermentacija u bačvama
PH vrednost 3,72
Preporuka dekant. Da
Vrsta zemljišta Morskog, aluvijalnog i vulkanskog porekl
Winemaker Olga Fusari
Ambalaža 1.5 l
Želja za negovanjem izuzetnih kvaliteta imanja oblikovala je Ornelajinu filozofiju od početka. Ornellaia je cuvee od Cabernet Sauvignona, Merlota, Cabernet Franca i Petit Verdota i verni izraz jedinstvenog terroira razvijenog u skladu sa prirodom Odličana u kombinaciji uz crveno meso poput govedine, začinjene divljači ili uz stare sireve.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
Italija 10704094 Non-Vintage
Svetle slamnato žuteboje, fine i postojane pene
6.915,00 RSD
Villa Antinori Rosso, berba 2018, karakteriše 55% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 1...
2.335,00 RSD
Col Vetoraz Prosecco Brut 2020
1.790,00 RSD