Ornellaia
Ornellaia

Ornellaia

2018
Šifra artikla: 10702085 2018
Barkod: 8032732223381
Šifra proizvođača: 14187
Ornellaia iz 2018
0,00 RSD
25.645,00 RSD
25.645,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
Proveri dostupnost
  • NSZ
0+ komada na lageru
Količina: 1 KOM
2
1
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
Ornellaia iz 2018. godine napravljeno je mešavinom sorti 51% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc i 2% Petit Verdot.

Sa uobičajeno dubokom rubin - crvenom bojom, Ornellaia 2018. odlikuje se živahnim i intenzivnim aromatičnim izrazom, prepoznatljivim obeležjem berbe. Crveno voće, note citrusa, nagoveštaj sladića i mediterana kombinuju se u njegov profil. Prvi ukus obavija i sve njegove komponente su dobro uravnotežene, tanini su gusti i svilenkaste teksture, ispunjavaju nepce elegancijom i preciznošću. Završna obrada podupreta je jasnim snažnim karakterom koji pojačava osećaj svežine i postojanosti.

Nakon nekoliko godina u kojima se činilo da je zima bila tek nešto više od uspomene, 2018. se vratila u normalu klimatskih uslova, sa temperaturama ispod nule omogućavajući lozi da započne svoj zaslužen zimski odmor. Proleće će ostati upamćeno kao jedno od najvlažnijih u istoriji, sa trostrukim sezonskim prosekom padavina i visokih temperatura u Aprilu. Uprkos kasnom bujanju, vremenski uslovi i brzi rast omogućili su da loza sustigne i procveta nedelju dana ranije nego što se predviđalo. Za ceo mesec Maj i- u manjoj meri - u Junu su padavine ostale iznad proseka i tek u Julu nastao je predah, sa toplim i suvim mesecom.
Sazrevanje grožđa se odigralo između 22. i 25. Jula, a Avgustu je bio vruć kao i prethodna godina, ali nešto vlažnija. Šećeri i kiselost razvijali su se polako, dok su bobice rasle na veće dimenzije zahvaljujući visokom nivou vode prisutne u zemljištu.
Septembar je bio topao i suv. Temperature su bile više od sezonskog proseka, ali hladnije noći omogućile su vinovoj lozi da se oporave i sačuvaju arome i kiselost. Berba crvenog grožđa započela je 31. Avgusta Merlotom, a završila se 8. Oktobra god kasnije sazrevajućih sorti.

Grozdi su ručno ubrani u sanduke od 15 kg, a zatim su ručno birani na dvostrukom stolu za sortiranje, pre i nakon destemminga i na kraju meko smrvljen. U 2016. godini pored ručnog izbora uvedeno je i optičko sortiranje, u cilju daljeg povećanja kvaliteta selekcije. Svaka sorta grožđa i jedan vinogradarski blok vinifikovani su odvojeno. Fermentacija se odvijala u rezervoarima od nerđajućeg čelika i betona na temperaturama između 26 i 30 ° C tokom jedne nedelje, nakon čega sledi maceracija oko 15 dana, ukupno vreme u bačvi od oko tri nedelje. Malolaktički fermentacija se odvijala uglavnom u hrastovim bačvama, 70% novih i 30% jednom korišćenih. Vino je tada ostalo u bariku, u Ornellaia-inim podrumima sa kontrolisanom temperaturom oko 18 meseci. Posle prvih 12 meseci sazrevanja, vino je sastavljeno, a zatim vraćeno u barike na dodatnih 6 meseci. Nakon flaširanja vino je dalje odležalo 12 meseci pre puštanja.

Grožđe je ručno ubrano u gajbice od 15 kg, a zatim su ručno birani na dvostrukom stolu za sortiranje, pre i nakon odvajanja bobica od peteljki i na kraju meko zgnječen. U 2016. godini pored ručnog izbora uvedeno je i optičko sortiranje, u cilju daljeg povećanja kvaliteta selekcije. Svaka sorta grožđa i jedan vinogradarski blok vinifikovani su odvojeno.

Fermentacija se odvijala u rezervoarima od nerđajućeg čelika i betona na temperaturama između 26 i 30 °C tokom jedne nedelje, nakon čega sledi maceracija oko 15 dana, ukupno vreme u bačvi od oko tri nedelje. Malolaktička fermentacija se odvijala uglavnom u hrastovim bačvama, 70% novih i 30% jednom korišćenih. Vino je tada ostalo u bariku, u Ornella-inim podrumima sa kontrolisanom temperaturom oko 18 meseci. Prvo sazrevanje se odvija nakon 12 meseci sazrevanja, vina je sastavljeno, a zatim vraćeno u bariku na dodatnih 6 meseci. Nakon flaširanja vino je dodatno odležalo 12 meseci pre puštanja.

Nagrade: 96/100 points.
Veličina vinograda: 97ha.
Karakteristika Vrednost
Kategorija Italija
Zemlja porekla Italija
Mesto Bolgheri
Boja Crveno vino
Sorta Merlot
Berba 2018
Regija Toskana (Tuscany)
Odležavanje Barik
Vinarije Ornellaia
Organic Ne
Period odležavanja 18 meseci u bariku i 12 meseci u boci
Alkohol 14,5%
°C služenja 16-18°C
Kiselost 4,7
Tip vina Suvo
Količina šećera u gr 1,2
Način proizvodnje Malolaktička fermentacija u bačvama
PH vrednost 3,72
Preporuka dekant. Da
Vrsta zemljišta Morskog, aluvijalnog i vulkanskog porekl
Winemaker Olga Fusari
Ambalaža 0.75 l
Želja za negovanjem izuzetnih kvaliteta imanja oblikovala je Ornelajinu filozofiju od početka. Ornellaia je cuvee od Cabernet Sauvignona, Merlota, Cabernet Franca i Petit Verdota i verni izraz jedinstvenog terroira razvijenog u skladu sa prirodom Odličana u kombinaciji uz crveno meso poput govedine, začinjene divljači ili uz stare sireve.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
Italija 10704094 Non-Vintage
Svetle slamnato žuteboje, fine i postojane pene
6.915,00 RSD
Villa Antinori Rosso, berba 2018, karakteriše 55% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 1...
2.335,00 RSD
Col Vetoraz Prosecco Brut 2020
1.790,00 RSD