Vinarije

Podrum Čokot: Autentičan stil srpskih vina

29.11.2018.
Vinarije
29.11.2018.
Podrum Čokot: Autentičan stil srpskih vina
Podrum Čokot: Autentičan stil srpskih vina

Ukoliko ste ljubitelji srpske autohtone sorte Prokupac, teško da niste probali vina kao što su Radovan 100% Prokupac i Experiment Prokupac. Upravo ta vina su proizvod jedne male ali izuzetno kvalitetne vinarije iz Aleksandrovca. Reč je o vinariji Čokot, osnovanoj ne tako davne 2011. godine u selu Starci u blizini Aleksandrovca. 

Osnivač vinarije je Radovan Đorđević, koji se nakon završenih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu na Odseku za prehrambenu tehnologiju, vratio u svoje rodno mesto, osnovao vinariju i započeo ozbiljnu proizvodnju vina.

radovan đorđević podrum čokot

Paralelno sa tim, nastavio je da se edukuje na polju problematike alkoholne fermentacije i 2016. godine dobija titulu doktora biotehničkih nauka. Iako se njegova porodica oduvek bavila proizvodnjom vina, nikada nisu pravili vino za šire tržište već samo za svoje potrebe.

podrum cokot istorija

Prvo proizvedeno vino bilo je 2011. godine, Experiment Prokupac kojeg je proizvedeno ukupno 644 boce, te ujedno predstavlja i vino kojim je Radovan u dosadašnjoj karijeri najviše zadovoljan.

Nakon toga, obim proizvodnje se iz godine u godinu povećavao, pa je tako u poslednje dve godine obim proizvodnje Prokupca oko 12.000 boca i Tamjanike oko 6.000 boca. Planovi su da se u naredne tri-četiri godine obim proizvodnje podigne na ukupno 30.000 boca. Vina odležavaju u srpskom hrastu zapremine od 500 litara.

radovan djordjevic podrum cokot

cokot srpski hrast bure

Vinarija trenutno pod svojim zasadima ima 2 hektara Prokupca i Tamjanike i u kooperaciji sa lokalnim stanovništvom poseduje proizvodnju grožđa na još 2 hektara. Vinogradi su locirani na Staračkoj poljani, na nadmorskoj visini od 530 metara, koja je ujedno i gornja granica za gajenje vinograda u Župi.
 

vinogradi vinarije cokot

prokupac grozdje vinarije cokot

vinogradi podruma cokot

vinova loza podrum cokot

Proces proizvodnje je tradicionalan i kao što kažu u vinariji, samo usmeravaju vino i pomažu mu da ide "pravim putem". 

Upravo je ovo razlog zbog kojeg vina vinarije Čokot odišu neverovatnom svežinom i kreiraju svoj autentičan stil koji ih izdvaja na tržištu.
 
U vinima vinarije Čokot možete uživati i kod nas:
 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara