Vinarije

Vinarija Tonković: Jedinstvena autohtona vina

19.11.2019.
Vinarije
19.11.2019.
Vinarija Tonković: Jedinstvena autohtona vina
Vinarija Tonković: Jedinstvena autohtona vina

Smeštena u autonomnoj pokrajini Vojvodini, na Paliću iz mesta Bački vinogradi, vinarija Tonković je osnovana 2006. godine.

Glavna vizija prilikom osnivanja je bila da budu jedinstveni na tržištu i da se bave onim što je tada bilo gotovo nezamislivo, da proizvode vina od domaće sorte grožđa. Upravo zbog toga su danas i specifični, jer na svih 8.5 hektara vinograda, gaje samo jednu sortu i to autohtonu sortu Kadarku.

vinarija tonkovic vinogradi

Rešenost da zasade ovu sortu je ipak presudila, iako je u početku bilo jako teško i imali su mnogo problema u prvih nekoliko berbi uključujući male prinose po čokotu. Međutim, 2011. godine su odlučili da angažuju jednog od španskih enologa i na taj način su rešili mnoge probleme. Iako je prinos i dalje mali, otprilike 700-800 grama po čokotu, kvalitet grožđa je umnogome bolji i samim tim i vina su iz godine u godinu kvalitetnija.

vinarija tonkovic palić enterijer

Kadarka

Kadarka je sorta grožđa koja potiče sa Skadarskog jezera i bila prisutna u mnogim delovima Srbije ali nigde nije uspela da opstane, sve dok nije došla do samog severa i peskovitog tla. 

Pokožica grožđa od Kadarke je izuzetno tanka što dovodi do toga da lako puca. Kada pukne, predstavlja podobnu situaciju za razvoj mnogih bolesti, a zbog zbijenosti grozdova te bolesti se mnogo teže otkrivaju nego u drugim vinogradima. Prinosi su otprilike samo 800 grama po čokotu.

 

Vina od grožđa Kadarke

 

vinarija tonković crveno vino kadarka

Vina pažljivo odležavaju nekoliko godina u bačvama od najkvalitetnijeg hrasta i na tržište izlaze tek kada podrumari procene da su vina potpuno sazrela. Iz tog razloga Kadarka vinarije Tonković pokazuje posebnu slojevitost i u njima ćete osim mirisa trešnje, višnje, brusnice i šljive, pronaći i tonove kedrovine, crne čokolade i vanile.
 

vinarija tonkovic rose vino kadarka

5 zanimljivosti o vinariji Tonković:

  1.  Njihova Kadarka je prvo srpsko vino uvršteno u najveći muzej vina na svetu. U francuskoj prestonici vinske kulture u Bordou, u muzeju La cite du Vin.
  2. 2018. godine vino Fantazija je proglašeno za best buy vino Srbije, u odnosu na cena-kvalitet u konkurenciji od preko 2500 vina Srbije.
  3. Svake godine na praznik Sveti Urban, 28. maja svoje vino šalju u Vatikan, što je za strance jako zanimljivo i primamljivo.
  4. Svake godine njihova vina beleže veliki rast u prodaji i osvajaju tržišta gde je dominantna letnja sezona, kao što su Crna Gora i Hrvatska. U jednom od tri restorana sa Mišelinovom zvezdicom, u Hrvatskoj, u restoranu 360, njihova vina se služe na čašu kao jedini predstavnik srpskih vina, a Kadarka krasi i mnoge komplekse u Crnoj Gori.
  5. Vinariji Tonković je jako važno da vidi gde se nalazi u odnosu na Kadarke iz Mađarske, jer je to zemlja koja proizvodi najviše vina od te sorte grožđa. Ove godine su bili drugi na sajmu Kadarke u Budimpešti, a prošle godine u duplo većoj konkurenciji su ušli u prvih pet. I njima je veoma zanimljivo kako vino od Kadarke može da odležava u drvetu par godina i da se tek onda pušta na tržište, što kod njih nikako nije slučaj.

 

U vinima vinarije Tonković možete uživati i kod nas:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Nov.
Vinarije
U valovitim predelima odakle pogled Šumadije seže a Pomoravlje, u mestu Lozovik iznad Jagodine, smeštena je vinarija Temet.