Vinarije
19.11.2019.

Vinarija Tonković: Jedinstvena autohtona vina

Smeštena u autonomnoj pokrajini Vojvodini, na Paliću iz mesta Bački vinogradi, vinarija Tonković je osnovana 2006. godine.

Glavna vizija prilikom osnivanja je bila da budu jedinstveni na tržištu i da se bave onim što je tada bilo gotovo nezamislivo, da proizvode vina od domaće sorte grožđa. Upravo zbog toga su danas i specifični, jer na svih 8.5 hektara vinograda, gaje samo jednu sortu i to autohtonu sortu Kadarku.

vinarija tonkovic vinogradi

Rešenost da zasade ovu sortu je ipak presudila, iako je u početku bilo jako teško i imali su mnogo problema u prvih nekoliko berbi uključujući male prinose po čokotu. Međutim, 2011. godine su odlučili da angažuju jednog od španskih enologa i na taj način su rešili mnoge probleme. Iako je prinos i dalje mali, otprilike 700-800 grama po čokotu, kvalitet grožđa je umnogome bolji i samim tim i vina su iz godine u godinu kvalitetnija.

vinarija tonkovic palić enterijer

Kadarka

Kadarka je sorta grožđa koja potiče sa Skadarskog jezera i bila prisutna u mnogim delovima Srbije ali nigde nije uspela da opstane, sve dok nije došla do samog severa i peskovitog tla. 

Pokožica grožđa od Kadarke je izuzetno tanka što dovodi do toga da lako puca. Kada pukne, predstavlja podobnu situaciju za razvoj mnogih bolesti, a zbog zbijenosti grozdova te bolesti se mnogo teže otkrivaju nego u drugim vinogradima. Prinosi su otprilike samo 800 grama po čokotu.

 

Vina od grožđa Kadarke

 

vinarija tonković crveno vino kadarka

Vina pažljivo odležavaju nekoliko godina u bačvama od najkvalitetnijeg hrasta i na tržište izlaze tek kada podrumari procene da su vina potpuno sazrela. Iz tog razloga Kadarka vinarije Tonković pokazuje posebnu slojevitost i u njima ćete osim mirisa trešnje, višnje, brusnice i šljive, pronaći i tonove kedrovine, crne čokolade i vanile.
 

vinarija tonkovic rose vino kadarka

5 zanimljivosti o vinariji Tonković:

  1.  Njihova Kadarka je prvo srpsko vino uvršteno u najveći muzej vina na svetu. U francuskoj prestonici vinske kulture u Bordou, u muzeju La cite du Vin.
  2. 2018. godine vino Fantazija je proglašeno za best buy vino Srbije, u odnosu na cena-kvalitet u konkurenciji od preko 2500 vina Srbije.
  3. Svake godine na praznik Sveti Urban, 28. maja svoje vino šalju u Vatikan, što je za strance jako zanimljivo i primamljivo.
  4. Svake godine njihova vina beleže veliki rast u prodaji i osvajaju tržišta gde je dominantna letnja sezona, kao što su Crna Gora i Hrvatska. U jednom od tri restorana sa Mišelinovom zvezdicom, u Hrvatskoj, u restoranu 360, njihova vina se služe na čašu kao jedini predstavnik srpskih vina, a Kadarka krasi i mnoge komplekse u Crnoj Gori.
  5. Vinariji Tonković je jako važno da vidi gde se nalazi u odnosu na Kadarke iz Mađarske, jer je to zemlja koja proizvodi najviše vina od te sorte grožđa. Ove godine su bili drugi na sajmu Kadarke u Budimpešti, a prošle godine u duplo većoj konkurenciji su ušli u prvih pet. I njima je veoma zanimljivo kako vino od Kadarke može da odležava u drvetu par godina i da se tek onda pušta na tržište, što kod njih nikako nije slučaj.

 

U vinima vinarije Tonković možete uživati i kod nas:

Story shop

Srbija 10102439 2014
Fantazija je temeljno vino vinarije Tonković
970,00 RSD
Srbija 10103067 2018
Nežne losos roze boje, takozvani provansalski stil
800,00 RSD
Srbija 10102438 2014
Rapsodija se proizvodi u svega nekoliko hiljada boca, s odabranih položaja unutar vinog...
1.280,00 RSD

Ostavi komentar