Dešavanja

14. Februar: Dan vinogradara

14.02.2020.
Dešavanja
14.02.2020.
14. Februar: Dan vinogradara
14. Februar: Dan vinogradara
Autor: Đorđe Andrić

Svima dobro poznati današnji datum 14. Februar, kod nekih proslavljan kao krsna slava Sveti Trifun, kod drugih kao Dan zaljubljenih a kod vinara kao Dan vinogradarstva.

Sveti Trifun

Sveti Trifun je živeo u trećem veku posle Isusa Hrista u malom selu Kampsadi u Frigiji. Poticao je iz veoma siromašne porodice, pa je da bi sebi obezbedio komad hleba čuvao guske bogatih meštana. Jedna od mnogih legendi kaže da je još kao mali imao veliku Božju blagodat da isceljuje ljude ali i stoku od raznih bolesti te izgoni zle duhove.

U nekim područjima ga zovu Sveti Tripun, Zarezan ili Orezač.
Na današnji dan vinogradari uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, odlaze u svoje vinograde i po prvi put u ovoj godini orezuju lozu. Veruje se da "se valja" porezati barem jedan čokot vinove loze u vinogradu. 
Ovaj praznik se posebno slavi u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja jer se smatra da je ovaj svetac zaštitnik vinograda i useva od raznih štetočina.
 
dan vina i vinogradarstva
 
Takođe, postoji verovanje i da sa ovim danom počinje proleće, budeći prirodu i ljubav kod ljudi. 
 
Šta god da slavite, budite sigurni da ste sebi obezbedili dobru bocu vina.
 
Srećan Vam praznik! 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Apr.
Dešavanja
“Postoji taj trenutak kada se otkrije duh Pola Rodžera. Neko može pomisliti da poznaje šampanjac, a opet, tog dana, zaista ga otkriva.”
19.
May.
Dešavanja
18. aprila  održali smo dugo najavljivanu degustaciju vina iz Bordoa sa berbom iz 2020. godine. Degustacija je na jednom mestu okupila veliki broj uživa...
22.
Sep.
Dešavanja
Prethodna dva dana imali smo čast da ugostimo jednog od velikana španske proizvodnje vina, Pablo Alvareza Meskiriz.
08.
Oct.
Dešavanja
Tradicionalno i ove godine obeležavamo Dane Prokupca!
06.
Mar.
Dešavanja
Ultimativno i ekskluzivno vinsko iskustvo u srcu Beograda!   
24.
Dec.
Dešavanja
Zajedno sa Belvedere Vodkom pripremili smo za Vas odličnu ponudu!
16.
Nov.
Dešavanja
Kao i svake godine trećeg četvrtka u novembru, obeležili smo Beaujolais Nouveau (Božole Nuvo). U radnji smo organizovali degustaciju mladih francuskih vina, ...
12.
Nov.
Dešavanja
Poznati hedonisti i uživaoci vina, Francuzi, uspeli su da sa celim svetom podele iščekivanje mladog vina, Beaujolais Nuovo (Božole Nuvo).
15.
Oct.
Dešavanja
Povodom tradicionalog obeležavanja Dana Prokupca, pored degustacije u radnji, održane su i četiri vinske radionice. Tokom radionica, ljubitelji vina su imali...