Vinarije

VINSKA KUĆA MINIĆ

21.07.2020.
Vinarije
21.07.2020.
VINSKA KUĆA MINIĆ
VINSKA KUĆA MINIĆ

Župa slovi za jednu od najstarijih i najznačajnih vinogradarskih lokacija u Srbiji o čijim vinogradima zapisi datiraju iz XII veka. Župsko vinogorje okruženo je planinama Kopaonik, Željin, Goč i Jastrebac, zbog specifične konfiguracije terena iznedrilo je neke od najčuvenijih i najkvalitetnijih srpskih vina od autohtonih sorti.

Vinska kuća Minića, iz sela Tržac, prepoznatljiva je po tome što se vinogradarstvom bavi već šest generacija sa akcentom da se u vinograde vrate stare autohtone sorte.

 

 

Poštujući porodičnu tradiciju, vinarija je na oko deset hektara vinograda, posebnu pažnju posvetila odgoju tamnjanike iz koje je uspela da izvuče sve kvalitete ove sorte tako što je dovela u saglasnost sa blagorodnim župskim podnebljem i klimom, istovremeno eksperimentišući sa momentima berbe, načinom odležavanja i sazrevanja vina.

Oslanjajući se na vekovni porodični recept Momčilo Minić, današnji vlasnik vinarije, proces proizvodnje je osavremenio i usavršio, i tako dobio vrhunski, konstantan kvalitet.

U podrumu Vinske kuće Minić godišnje se proizvede oko 80.000 boca vina, a u planu je kao i svake godine povećanje zasada i proizvodnje.

Najprodavanija tamnjanika “Stota suza” u boci od 0,75 litara prisutna je na skoro svim svetskim tržištima. Ovo raskošno vino je slamnastožute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova zove, cimeta i bosiljka, kao i voćne note jabuke, kruške i ananasa. 

Osim Stote suze, Vinska kuća Minića ponosi se i „Tamnjanikom Barique“, „Tamnjanikom kasna berba“ i novitetom na tržištu, rozeom „Lili“ spravljenom kupažiranjem Pinot Noira i Plovdine.

Savremeno vinarenje, odnosno proizvodnja vina, ne podrazumeva samo proizvodnju, nego i prezentaciju vina.  U skladu sa tim Vinska kuća Minića na jedan neobično lep i kod nas jedinstven način svojim gostima nudi i kutak u kom mogu da provedu nezaboravne trenutke, uživajući, ne samo u vinu, nego i u prostoru u kome to vino probaju.

Degustaciona sala sa terasom, kapaciteta od oko 120 mesta, napravljene su tako da svakog trenutka mogu da prime, ugoste i pokažu svu toplinu i raskoš vinskog duha vina koja se proizvode u našoj vinariji.

Pored prostora za degustaciju izgradjeno je jedno neobično, jedinstveno naselje od vinskih bačvi. Naime, vinske bačve koje su nekoliko desetina godina služile za proizvodnju i čuvanje vina, i pošteno odslužile svoj radni vek, ponovo su se rodile i počele da žive jedan novi, lepši i plemenitiji život. Svaka od njih je postala soba za spavanje. Opremljena udobnim i prostranim krevetom i kupatilom sa tuš kabinom, uvek je spremna da gosta, posle uživanja u vinu, primi u zagrljaj i pruži mu prijatnu toplinu. Pričajući mu, dok spava, doživljaje onih koje je godinama čuvala, negovala, nadahnjivala toplinom, lepotom i plemenitošću, o svojim čedima, o najboljim župskim vinima.

Naselje se sastoji od šest kućica sa dvanaest ležajeva.

Pored obilaska podruma, vinograda i degustacije vina, postoji mogućnost obilaska muzeja vinarstva i vinogradarstva, jedinstvenog kod nas, u neposrednoj blizini, u Aleksandrovcu.

U neposrednoj blizini nalazi se i nekoliko srednjovekovnih manastira. Manastir Drenča (1372.), manastir Rudenica, manastiri Veluće i Ljubostinja, a u okruženju od 30 do 50 km nalazi se Kopaonik, Željin, Goč, Jastrebac (sve planine se vide iz dvorišta vinarije), kao i poznate Vrnjačka i Ribarska banja, kao i srednovekovni gradovi Koznik i prestoni Lazarev grad Kruševac.

 

 

 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Srbija 10101329 2019
Slatka Suza je dezertno belo vino od sorte Bela Tamnjanika, bogato svežim mirisima koj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.