Dešavanja

Pol Roger: Najbolji šampanjac na svetu!

06.04.2021.
Dešavanja
06.04.2021.
Pol Roger: Najbolji šampanjac na svetu!
Pol Roger: Najbolji šampanjac na svetu!

 Kroz istoriju najboljeg šampanjca na svetu

1849 - 1899 

U januaru 1849. godine je bila prva prodaja Pol Roger šampanjca. Firma se brzo razvijala i ubrzo je došlo do preseljenja iz sela Ej (Ay) u Eperneju (Eperney) 1851. godine. Već 1855. godine, Pol je zavoleo proizvodnju brut šampanjca i uvideo je da se ovakav tip šampanjaca izuzetno dopada Englezima. Do 1899. godine, kada je osnivač umro, brend je stekao zavidnu prepoznatljivost.

Porodica Roger je živela u selu Ej (Ay), mestu poznatom po svojim vinogradima koji su se prostirali u podnožju planine Reims. Pol Roger je imao svega 18 godina kada je 2. januara 1849. godine prodao svoju prvu bocu vina. Okolnosti su ga naterale da preuzme posao jer je njegov otac bolovao od neizlečive bolesti i morao je da napusti posao. Porodica se smestila u Eperneju 1851. godine, odakle je posao imao mogućnost da se razvija. Kada je Pol Roger umro od upale pluća 1899., njegova dva sina su preuzela porodični posao.

1900 - 1918

23. februara 1900. godine desila se ogromna katastrofa gde se urušio deo podruma i zgrade. Pet stotina sanduka i pola miliona boca je uništeno. Međutim ni to nije pokolebalo dva brata, Maurice i Georges, da zajedničkom istrajnošću prevaziđu veliku katastrofu. Nakon tog nemilog događaja, izvoz vina je uznapredovao, a mnogi članovi kraljevske porodice su postali njihovi stalni kupci. Najbolji restorani na Jelisejskim poljima su služili Pol Roger šampanjac, međutim Prvi svetski rat je doveo do velikog zastoja.

1919 - 1945

Zabrane u Americi i Ruska revolucija su umnogome otežale izvoz, ali Pol Roger je postajao prisutniji u sve više zemalja i razvoj firme se nastavio. Porodica osnivača je imala direktnu kontrolu tokom celog procesa poslovanja i to je pomoglo da se održi njihov pravi identitet tokom razvoja. Tokom Drugog svetskog rata, kada je Nemačka okupirala Francusku, proizvodnja i prodaja šampanjca je bila kontrolisana od strane Wehrmacht-a.

S druge strane, ispostavilo se da su braća idealan par za vođenje porodične firme. Mauris je bio "glas", brinući se o odnosima sa javnošću, prodaji i marketingu, dok je Georges bio "nos" kompanije, ponekad je nosio epitet degustatora nadgledajući proizvodnju šampanjca. Kasnije je takođe bio zadužen i za finansijski menadžment.

1927. godine na svet je došao  Jacques, sin od Maurisa, čime je oglašen dolazak treće generacije u firmi. Upravo tih godina, Velika Dama Odette Pol-Roger je postala prijateljica sa Vinstonom Čerčilom.

1946-1999 

Amblemska figura Vinstona Čerčila ostavila je trag u posleratnom periodu. Ovaj britanski državnik je postao verni klijent Pol Rogera i po njemu je jedan od šampanjaca dobio naziv. 1955. godine su se osetila generalna poboljšanja u prodaji, a asortiman proizvoda je proširen i ovo je pružilo dodatni podsticaj razvoju slave Pol Roger šampanjaca.
1961. godine lansiran je prvi Rose šampanjac. Nekoliko godina kasnije - 1999. godine, vinarija se razvila i dostigla 201 ara poseda, a prethodne godine Amerika je postala jedno od najvećih izvoznih tržišta.

Georges je umro 1950. , a nekoliko godina kasnije 1959. i Mauris, treća i četvrta generacija su počele da vode kompaniju. Jacques i Jean su bili rukovodstvo, uz pomoć Maurisevog unuka, Christian de Billy. 1988. godine prvi član pete generacije je ušao u posao: Hubert de Billy, Kristijanov sin, postao je menadžer prodaje za Francusku. Patrice Noyelle, koja nije bila član osnivačke porodice, pridružila se menadžmentu 1997. godine.
 
 
2000-2009
 
Firma Pol Roger je usvojila agresivniju strategiju prodaje sa novim uvoznicima koji su predstavljali brend u Belgiji, Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj i Australiji. Desile su se značajnije promene u vinariji koja je prošla potpuno renoviranje, a sve u cilju boljeg kvaliteta proizvoda. Povećanje pogona i ugradnja novih inoksnih tankova je završena 2004. godine. 2001. godine lansiran je novi cuvee pod nazivom Rich koji je gotovo pa demi-sec. Iste godine, logo i boca su redizajnirani u smeru elegantnijeg brendiranja i jedinstvenosti. 2007. godine lansiran je cuvee Pure Extra Brut u cilju ponude sasvim novog stila u asortimanu.
Menadžment tim se sastojao od Kristijana koji je bio zadužen za izvoz, Huberta koji je bio predsedavajući za prodaju u Francuskoj i marketing, kao i Patris koja je bila glavni izvršni direktor. Nadzorni odbor se sastojao od Aymar le Roux, Kristijana i  Evelyne de Billy koja je bila menadžer vinograda. 2006. godine Laurent d'Harcourt se pridružila firmi kao menadžer za izvoz, dok je Kristijan Pol Roger postao deo nadzornog odbora.

Od 2010 
 
U julu 2013. godine Loren je nasledila Patris i preuzela poziciju predsednika odbora direktora.
 
 
 
 
Tokom 160 godina pet generacija porodice Roger je uspelo u svojoj misiji, a to je da očuva viziju svojih predaka i da stvori šampanjce koji odišu elegancijom i pružaju neverovatno iskustvo uživanja klijentima širom sveta.

Pol Roger šampanjci imaju dušu, stvoreni su zajedničkim naporima jednog porodičnog duha i karakterom odličnih vinograda. Počevši od berbe iz najboljih vinograda pa sve do brižljivog rada u podrumu i na kraju do police u vinotekama širom sveta.
 
 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Francuska 10804100 Non-Vintage
Sva znanja Pol Roger vinarije otkrivaju se u njenoj sposobnosti da svake godine reprodu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.765,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

14.
Feb.
Dešavanja
Svima dobro poznati današnji datum 14. Februar, kod nekih proslavljan kao krsna slava Sveti Trifun, kod drugih kao Dan zaljubljenih a kod vinara kao...
19.
May.
Dešavanja
18. aprila  održali smo dugo najavljivanu degustaciju vina iz Bordoa sa berbom iz 2020. godine. Degustacija je na jednom mestu okupila veliki broj uživa...
22.
Sep.
Dešavanja
Prethodna dva dana imali smo čast da ugostimo jednog od velikana španske proizvodnje vina, Pablo Alvareza Meskiriz.
08.
Oct.
Dešavanja
Tradicionalno i ove godine obeležavamo Dane Prokupca!
06.
Mar.
Dešavanja
Ultimativno i ekskluzivno vinsko iskustvo u srcu Beograda!   
24.
Dec.
Dešavanja
Zajedno sa Belvedere Vodkom pripremili smo za Vas odličnu ponudu!
16.
Nov.
Dešavanja
Kao i svake godine trećeg četvrtka u novembru, obeležili smo Beaujolais Nouveau (Božole Nuvo). U radnji smo organizovali degustaciju mladih francuskih vina, ...
12.
Nov.
Dešavanja
Poznati hedonisti i uživaoci vina, Francuzi, uspeli su da sa celim svetom podele iščekivanje mladog vina, Beaujolais Nuovo (Božole Nuvo).
15.
Oct.
Dešavanja
Povodom tradicionalog obeležavanja Dana Prokupca, pored degustacije u radnji, održane su i četiri vinske radionice. Tokom radionica, ljubitelji vina su imali...