Chateau Cos D'Estournel-Saint Estephe
Chateau Cos d'Estournel

Chateau Cos D'Estournel-Saint Estephe

2016
Šifra artikla: 10802330 2016
Barkod: 2934
Šifra proizvođača: 23688
Chateau Cos d'Estournel 2016 dolazi iz Bordoa, i sadržaj je klasična Bordo kupaža koja sadrži sorte Cabernet Sauvignon 76%, Merlot 23% i Cabernet Franc 1%
Proveri dostupnost
  • NSZ
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
Chateau Cos d'Estournel 2016 dolazi iz Bordoa, i sadržaj je klasična Bordo kupaža koja sadrži sorte Cabernet Sauvignon 76%, Merlot 23% i Cabernet Franc 1%. Vinograd Cos d’Estournel je idealno smešten u srcu talasastog pejzaža u severnom Medoku. Kotrljajuće konture imanja poslužile su kao inspiracija za njegovo ime; „cos“ je izvedeno od reči za „brdo oblutaka“ na starom gaskonskom dijalektu. Plato od dubokog šljunka čini jezgro lokaliteta. Šljunkovita i glinasta, dva brda koja se spuštaju naniže imaju koristi od istočnih i jugozapadnih ekspozicija. Izraženija nego drugde u regionu, okeanska klima ublažava ekstremne vremenske uslove; zime su manje oštre, a letnji toplotni talasi manje intenzivni. Sazrevanje se odvija nežno, što pogoduje kompleksnosti i svežini aroma u grožđu. Savršena geologija teroara imanja i svake pojedinačne parcele omogućava odabir najprikladnije sorte za različita tla. Ovo bogatstvo prirodnih varijacija u potpunosti se izražava u vinima imanja, koja su među najcenjenijima na svetu. U Chateau Cos d’Estournel, vinifikacija se prilagođava karakteru žetve, da bi se favorizovao izraz terroara i to zahvaljujući novom podrumu. Proizvodnja vina Cos d’Estournel je intenzivna od trenutka kada grožđe uđe u vinariju. Bobice putuju kroz tunel koji momentalno snižava temperaturu ploda na 3-5 stepeni Celzijusa. Ovo iznenadno hlađenje zaustavlja gubitak soka, a istovremeno usporava oksidaciju. Zatim se grožđe hladno macerira na 7-9 stepeni Celzijusa oko nedelju dana. Sok sa vrha bačve kreće se na dno bačve u potpunosti gravitacijom. Fermentacija se odvija na niskim temperaturama kako bi se izbegla prekomerna ekstrakcija ili oštri tanini. Odležavanje u novim hrastovim bačvama (od 50% do 65% novih) 18 meseci diskretno pojačava aromu i ukus vina. Većina berbi zahteva najmanje 12 do 20 godina pre nego što vino počne da pokazuje svoje najbolje atribute. Chateau Cos d’Estournel trebalo bi da dostigne vrhunac zrelosti između 15-40 godina od punjenja.
Boja: Duboko granatno-ljubičasta.
Miris: Intenzivne arome trešanja, čokoladne mente, crvene ribizle i divlje borovnice, kao i nagoveštaji jorgovana, štapića cimeta i indijskih začina.
Ukus: Srednjeg do punog tela, nepce apsolutno eksplodira sa živim voćnim ukusima i notama egzotičnih začina, uokvirenih zrelim, čvrstim taninima i divnom svežinom, koja traje veoma dugo.

Veličina vinograda: 91 ha ukupno
Starost vinograda: 40 godina u proseku
Gustina zasada: 8-10.000 čokota/ha
Goišnji prinos: 44hl/ha

Nagrade:
James Suckling 100/100
Wine Advocate 100/100
Vinous 100/100
Jeb Dunnuck 99/100
Decanter 97/100
Wine Enthusiast 96/100
Wine Spectator 96/100

Karakteristika Vrednost
Kategorija Francuska
Zemlja porekla Francuska
Mesto Saint Estephe
Boja Crveno vino
Sorta Cabernet Sauvignon
Berba 2016
Regija Bordeaux/Saint Estephe
Odležavanje Barik
Vinarije Chateau Cos d'Estournel
Organic Ne
Period odležavanja 15 meseci
Alkohol 13,5%
°C služenja 18°C
Tip vina Suvo
Način proizvodnje Fermentacija u bariku
Preporuka dekant. Da
Vrsta zemljišta Krečnjak
Ambalaža 0.75 l
Chateau Cos d'Estournel je najbolje servirati sa svim vrstama klasičnih jela od mesa, teletinom, svinjetinom, govedinom, jagnjetinom, patkom, divljači i jelima sa roštilja. Cos d'Estournel je takođe dobar uz azijska jela, jela od ribe poput tune, dobro ide sa pečurkama i pastama.
Trenutno nema komentara
35.520,00 RSD
33.110,00 RSD
18.080,00 RSD