O vinu

Bela vina: Sauvignon Blanc

03.05.2019.
O vinu
03.05.2019.
Bela vina: Sauvignon Blanc
Bela vina: Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, odnosno Sovinjon Blan je zelena sorta grožđa koja svoje poreklo vuče iz francuske regije Bordo.

sauvignon blanc sovinjon blan

Naziv je dobilo po francuskim rečima Sauvage Blanc što u prevodu znači "Divlje Belo" a grožđe je povezano sa tramincem poreklom sa juga Francuske. 

Sauvignon Blanc predstavlja jedno od najrasprotranjenijih grožđa na svetu i zbog toga ima širok spektar stilova i ukusa.

Ukus vina

Primarne voćne arome koje ćete osetiti nakon što probate vino stvoreno od grožđa Sauvignon Blanc, su limeta, zelena jabuka, egzotično voće i bela breskva. U zavisnosti od toga koliko je grožđe zrelo tokom proizvodnje vina, ukus će se kretati od kiselkaste limete do cvetne i sočne breskve. 

Ono što Sovinjon čini jedinstvenim i razlikuje ga od ostalih belih vina su njegove druge zeljaste arome poput paprike, halapenjo, ogrozda i trave. Ovi ukusi dolaze od aromatičnih jedinjenja koja se nazivaju pirazini i upravo su tajna njegovog ukusa.

Foto: Pexels

Foto: Pexels



Većina Sovinja se proizvode potpuno suvi, iako postoje izuzeci kao što su nekoliko proizvođača u regijama Novog Zelanda i Kalifornije, koji su poznati po tome što ostavljaju gram ili dva rezidualnog šećera kako bi dobili bogatiju teksturu vina.

sovinjon blank belo vino
 

Ovu sortu grožđa možete naći i u starim i novim svetskim regijama.
Zastupljen je u Francuskoj, većinom u Bordou i dolini Loare, zatim u severozapadnom delu Italije i centralnom delu Španije.
 
Takođe ga možete naći i u Rumuniji i Moldaviji. Kada se radi o novim vinskim regijama, Sovinjon je zastupljen u novozelandskim regijama Marlborough, Martinborough, Gisbourne, Hawkes Bay i Waipara dolini. U Americi ćete ga naći uglavnom u Napa Dolini i Sonomi. Takođe, zastupljen je u Čileu, Južnoj Africi i australijskim regijama na jugu i u Viktoriji.
 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Feb.
O vinu
Merlot je jedna od najpopularnijih i najraširenijih sorti vinove loze u Francuskoj, a došla je do svog punog potencijala i izražaja u Bordo&sca...
22.
Jan.
O vinu
Bordo (Bordeaux) kao brend, geografski pojam, vinska regija, odnosno samo vino, možda je najvredniji pojam među poznavateljima vinske kulture.
11.
Apr.
O vinu
Nemačka regija Mosel predstavlja jednu od 13 vinskih regija Nemačke, a dobila je ime po reci Mosel (Mozel) koja počinje u Francuskoj i ulazi u Nemačku gde se...
17.
Apr.
O vinu
Mnogi smatraju da je brz i lak put od uzgoja grožđa za vino do samog pakovanja i prodaje.
17.
Apr.
O vinu
Vino je piće bez kojeg se danas ne može zamisliti druženje sa prijateljima ili porodicom.
17.
Apr.
O vinu
Da bi vino dospelo u bocu potrebno je završiti nekoliko koraka pre samog punjenja.